Géberjén – Ifjúsági hétvége 2019. szeptember 28-29.

A Hierotheosz Egyesület szervezésében az EFOP-1.3.5-16-2016-00578- Társadalmi szerepvállalásának erősítése a közösségek fejlesztésével című projekt keretében 2019. szeptember 28-29. között Géberjénben tartandó őszi táborára került sor.

Szombaton délelőtt kezdetét vette a Port(y)a, ami ünnepi felvonulással indult, valamint vendégünk volt Dr. Sölch Gellért, Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, és Dr. Komlós-Rimár Kitti, fiatal orvos, akik az egészséges életmódról és életről beszéltek a fiataloknak, illetve arról az egészség – és társadalompolitikáról, melyet Magyarország képvisel a jövő nemzedéke egészségének megőrzése érdekében.

Az ebéd után a résztvevők bekapcsolódtak a Port(y)a programjaiba, melynek keretében a falusias vendéglátás, zenés mulatság, lovas kocsikázás, falusias ételek kóstolása mellett, bele kóstolhattak a közösség életébe, helyi mesterségeket ismerhettek meg, sport és szabadididős programokat próbálhattak ki. Délután Kovács Lázár mesterszakács a szakmáról, pályaválasztásról, a magyar konyha szeretetéről mesélt a fiataloknak. A nap folyamán szatmári kulturális programokba (népzene, néptánc), is bekapcsolódhattak a fiatalok.

Vasárnap délelőtt a fiatalok a Holt – Szamos partján a helyi vízi élővilágot fedezték fel, a „Jót s Jól” Egyesület munkatársának „idegenvezetésével”.

A táborozás alkalmával rendkívüli bartáságok alakulnak ki, fontos a közösség szempontjából, fejleszti az egyéni képességeket, és a társadalmi szerepvállaláshoz is irányt mutat. A résztvevők megismerhettek más értékeket, és átadhatták saját hagyományaikat, szokásaikat.


" " " " " " " " " " " "