Géberjén – Szeminárium 2019. szeptember 27-28.

A Hierotheosz Egyesület és az Itthon, Szülőföldön, Fiatalon Egyesület szervezésében az EFOP-1.2.2-15-2016-00064- Itthon, Fiatalon: Ifjúság, Önkéntesség, Közösség- Ifjúsági programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében című projekt keretében szemináriumot szervezett Géberjénben, 2019. szeptember 27. és 28. között.

Az első napon regisztráltak a részvevők a programsorozatba, és elfoglalták a szállást a Géberjéntől néhány kilométerre lévő, fülpösdaróci Ifjúsági Házban.

A szeminárium időtartama alatt a résztvevő fiatalok megismerkedhettek a település jellegzetességeivel, kulturális értékeivel és hagyományaival. Mind a település, mind az ifjúság számára nagyon fontos, hogy ezen értékek felszínre kerüljenek, ami a rendezvény keretein belül kiválóan megvalósult.

Az első napon regisztráltak a részvevők a programsorozatba, és elfoglalták a szállást a Géberjéntől néhány kilométerre lévő, fülpösdaróci Ifjúsági Házban.

 A megnyitó Géberjénben a Barkós Cinege Erdei Iskolában volt, ahol közöntőt mondott Antal Lóránt, a MIÉRT volt elnöke, Nacsa Lőrinc, országgyűlési képviselő, Seszták Oszkár, a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Kovács Sándor, országgyűlési képviselő, Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye kormánymegbízottja, Kovács Dániel Sándor, a Porta főszervezője és Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára.

A megnyitót követően vacsorára került sor, ami remek lehetőség volt arra, hogy össze ismerkedjenek a résztvevő fiatalok. Az est folyamán pedig Rúzsa Magdi adott koncertet, ami szintén kiváló kikapcsolódási és szórakozási lehetőség volt. A művésznő a koncert után a sikerről, a siker felé vezető útról, illetve arról az értékvilágról amit a zenéjével közvetít, a zene értékközvetítő szerepéről mesélt a fiataloknak.

Másnap kezdetét vette a Port(y)a, ami ünnepi felvonulással indult, valamint vendégünk volt Dr. Sölch Gellért, Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, és Dr. Komlós-Rimár Kitti, fiatal orvos, akik az egészséges életmódról és életről beszéltek a fiataloknak, illetve arról az egészség – és társadalompolitikáról, melyet Magyarország képvisel a jövő nemzedéke egészségének megőrzése érdekében.

Az ebéd után a résztvevők bekapcsolódtak a Port(y)a programjaiba, melynek keretében a falusias vendéglátás, zenés mulatság, lovas kocsikázás, falusias ételek kóstolása mellett, bele kóstolhattak a közösség életébe, helyi mesterségeket ismerhettek meg, sport és szabadididős programokat próbálhattak ki. Délután Kovács Lázár mesterszakács a szakmáról, pályaválasztásról, a magyar konyha szeretetéről mesélt a fiataloknak.

A rendezvény alkalmával rendkívüli bartáságok alakulnak ki, fontos a közösség szempontjából, fejleszti az egyéni képességeket, és a társadalmi szerepvállaláshoz is irányt mutat. A résztvevők megismerhettek más értékeket, és átadhatták saját hagyományaikat, szokásaikat. A rendezvényen minden nap gondoskodtak a szervezők a hideg és meleg ételről, reggeli, ebéd és vacsora formájában.

A „Szeminárium” rendezvényen 50 fő vett részt.


" " " " " " " " " " " "