Kisvárda – Ifjúsági hétvége 2019. július 4-7.

A Hierotheosz Egyesület szervezésében az EFOP-1.3.5-16-2016-00578- Társadalmi szerepvállalásának erősítése a közösségek fejlesztésével című projekt keretében 2019. július 4-7. között Kisvárdán tartandó nyári táborára került sor, melyet az elmúlt évek hagyományait folytatva a LESZ FESZT programjaival egybekötve szerveztünk meg. A rendezvény a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumban került megrendezésre.

Az első napon regisztráltak a részvevők a programsorozatba, és elfoglalták a szállást a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumban. Ezt követően sor került egy finom vacsorára, miközben kedélyes beszélgetés vette kezdetét, az este folyamán pedig a résztvevők bekapcsolódhattak a Lesz Feszt koncertjeibe.

 A megnyitón Dr. Komlós – Rimár Kitti, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség országos alelnöke, Kiss András, a Hierotheosz Egyesület operatív igaztatója, megyei képviselő, Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke, és Dudás István, Kisvárda Önkormányzatának képviselője mondott köszöntőt. Sok szeretettel üdvözöltek minenkit, és szó esett arról, is, hogy mi a jelentőssége egy ilyen volumenű eseménynek, milyen élményekkel gazdagodhatnak azok, akik eljöttek, és érdeklődnek a rendezvény iránt. Kihangsúlyozták a fiatalok közösség szerepvállalását.

Schanda Tamás János az Innovációs és Technológiai Minisztérium – európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára – „Merre tart Magyarország 2030-ra?-Mi a helye ebben a fiatal nemzedéknek” témában, az európai korszellemről, és annak változásairól tett említést, és kiemelte az európában élő fiatalok értékeiről. Az európai értékválságról, valamint a közép – európai népek körében tapasztalható új korszellemről is beszélt. Emelett kifejtette, hogy számára mit is jelent a közélet, illetve, hogy a közösség akkor működik igazán jól, ha megvan a közös célja, ami mindenkit motivál, és előre visz.

A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium dísztermében Dr. Seszták Miklós előadását hallgathatták meg a meghívottak. A közösség szerepe nagy hangsúlyt kapott az utóbbi időben, ennek fontosságáról, és akadályairól beszélt. Elmondta azt is, hogy egy középkorú családos ember, hogyan is tekint a fiatalokra, gyerekeire, milyen Kisvárdát, jövőt szeretne nekik, és milyen lehtőségek állnak előttük. Ezután, Dr. Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő vette át a szót, aki kifejtette milyen is keresztényként és nőként elhelyezkedni a magyar közéletben és a politikai pályán, illetve milyen eszméket, értékeket képvisel egy nő a közösség életében. Szolidaritásra és közösségi szerepvállalásra bíztatta a fiatal nőket, kihangsúlyozta a hölgyek  hagyományos szerepét is, a család, és az anyaság fontosságát. Az új Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kitűnő példa erre, hiszen, szerepet vállal a közéletben a politikusként, emellett hét gyermek büszke édesanyja.

A kisvárdai Rózsakő Étterem adott helyszínt a soron következő beszélgetéseknek, melyen számos meghatározó közéleti személy tiszteletét tette, és megosztották a közönséggel az elképzeléseiket a jövőre nézve. A nemzedékek közötti együttműködésről, a rendszerváltás utáni lehetőségekről, az elmúlt húsz évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tapasztalható fejlődésről, és az itt élő fiatalok szerepéről, az előttük álló feladatokról beszéltek. Szót kapott Leleszi Tibor, Kisvárda város Önkormányzatának polgármestere, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Román István, szabolcs-szatmár-bereg megyei kormánymegbízott, Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő, és Dr. Vinnai Győző, országgyűlési képviselő.

A programokon kívül a résztvevők belekóstolhattak a Lesz-feszt által kínált koncertekbe, illetve a fiatalok megismerhették Kisvárda nevezetességeit, és kulturális értékeit. A rendezvények között lehetőség volt kikapcsolódásra és felfrissülésre a Kisvárdai Auqcinema strandon.

A táborozás alkalmával rendkívüli bartáságok alakulnak ki, fontos a közösség szempontjából, fejleszti az egyéni képességeket, és a társadalmi szerepvállaláshoz is irányt mutat. A résztvevők megismerhettek más értékeket (Kárpátalja, Felvidék, Erdély, Szabolcsi térség), és átadhatták saját hagyományaikat, szokásaikat. A rendezvény 3 napos volt, minden nap gondoskodtak a szervezők a hideg és meleg ételről, reggeli, ebéd és vacsora formájában.


" " " " " " " " " " " "