Máriapócs – Szeminárium – 2020.01.24-26.

A Hierotheosz Egyesület és az Itthon, Szülőföldön, Fiatalon Egyesület szervezésében az EFOP-1.2.2-15-2016-00064- Itthon, Fiatalon: Ifjúság, Önkéntesség, Közösség- Ifjúsági programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében című projekt keretében szemináriumot szervezett Máriapócson, 2020. január 24. és 26. között.

A máriapócsi hétvége fő apropója az volt, hogy 2020 a Nemzeti összetartozás éve és 100. évfordulója a trianoni békeszerződésnek, valamint a 30 éves magyar rendszerváltás jegyében egy olyan hétvégét szerveztünk, amely egyszerre szólt Trianon okairól, következményeiről és bemutatta azokat a kulturális értékeket, amelyeket a külhoni magyarság mai napig őriz nyelvében, szokásaiban és hitében egyaránt, valamint a rendszerváltás okairól, szellemiségéről és az azt követő újrakezdésről.

A hétvége a „Trianon” című színdarab vetítésével indult, a filmet követően átbeszélték Trianon tragédiáját, az ehhez vezető okokat, a sebek begyógyításának módját, a határok feletti nemzet egyesítés lehetőségét. Ezt követően családi vetélkedő keretében a csapatok összemérhették tudásukat a máriapócsi helytörténeti kérdések megválaszolásában, a városhoz köthető logók kirakásában, továbbá Activityben, amely szintén erősítette az identitás tudatot.  A győztes csapat az eredményhirdetést követően könyvjutalomban részesült.

A hétvége folyamán számos kézműves tevékenységet is kipróbálhattak a jelenlévők, mint a gyöngyfűzés, szövés.

A rendezvényt tovább színesítette Kertész Sándor grafikus kiállításának megnyitója, majd a Dr. Drabancz M. Róbert főiskolai docenssel tartott pódiumbeszélgetés, melynek témája a rendszerváltás és a 30 évvel ezelőtti történelmi események megismertetése a fiatalokkal.
A rendezvényen a rendszerváltás helyi szereplői is részt vettek, akik a kerekasztal beszélgetés keretében személyes élményeiket, tapasztalatukat és az elmúlt évtizedek távlatából a korszakkal kapcsolatos értékelésüket adták át
Nagy örömünkre szolgált, hogy a beszélgetésbe a fiatalok aktívan bekapcsolódtak, megosztották velünk gondolataikat, meglátásaikat a rendszerváltással és az azt követő évtizedekkel kapcsolatban.

Vasárnap a rendezvény szent liturgiával zárult.


" " " " " " " " " " " "